Saturday, August 2, 2008

Vysielanie s webkamerou (Live webcam)

Casino Cats Contest
Ako spojazdniť živé vysielanie s webkamerou do celého sveta? Chcete mať pod dohľadom určitý priestor, možnosť ho sledovať kdekoľvek je prístup k internetu, a pritom neinvestovať tisíce?
Celý článok! Toto riešenie je založené na jednoduchom princípe, kde sa jednotlivé snímky z webkamery ukladajú na ftp hostingu, ktorý je prístupný voľne z internetu, a jednoduchý skript na stránke zabezpečí obnovu obrázkov.

Čo na to potrebujete? Naozaj nie je tak veľa.
  1. Obyčajnú nepoužívanú webkameru odloženú v šuflíku.
  2. Program Fwink z domovskej stránky dostupný tu.
  3. Webhosting podporujúci ftp upload.
  4. Jednoduchý skript.

Nutným predpokladom pre pokračovanie je správne nainštalovaná webkamera pripojená k PC. V prvom kroku nainštalujte program Fwink a spustite ho. Po spustení aplikácie je potrebné vybrať webkameru z menu, nastaviť parametre obrazu (rozlíšenie obrazu, kvalita, interval uploadu obrázkov na ftp (ako často chcete mať obnovovaný obraz). Je dôležité nastaviť tieto parametre s rozvahou, traffic generovaný prenosom súborov môže byť enormmný.  Najdôležitejším krokom je konfigurácie ftp prenosu.


Vyplňte adresu webhostingu, login, heslo, špecifikujte adresár kam budú obrázky posielané a ich označenie. Ak je všetko vyplnené správne, upload na ftp by mal prebiehať úspešne. Ďalej potrebujeme webstránku, kde sa bude zobrazovať zachytávaný obraz.Vo svojom obľúbenom html editore (pomôcka: notepad) vytvorte čistú stránku. Do nej vložte nasledujúci kód a uložte ju.


<html>
<head>
<title> LIVE broadcast from My city</title>
</head>
<body bgcolor="white" text="blue">
<h1>LIVE from My city</h1>
<img id="webcam" src="image-name.jpg">
<p>Refresh Interval(seconds): 4</p>
<script language="JavaScript" type="text/javascript">
setInterval('document.getElementById(\'webcam\').src=\'image-name.jpg?l=\'+(new Date).getTime()',4*1000);
</script>
</body>
</html>


Podstatné je nastaviť názov súboru (image-name.jpg) rovnako ako súbor, ktorý na ftp posielate, refresh interval stránky, v mojom prípade 4*1000 (v ms). V skratke, stránka automaticky obnoví obrázok každé 4 sekundy.
Nakoniec nahrajte vytvorený html súbor na ftp a zobrazte stránku. Bude automaticky obnovovať uploadovaný obrázok z webkamery. Je čas na vysielanie.

No comments: